Zrównoważona dieta – dlaczego jest tak ważna?

Czym jest zrównoważona dieta?

Zrównoważona dieta polega przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, które pomagają zachować zdrowy wygląd i dobre samopoczucie. Powinna ona składać się z odpowiedniej ilości tłuszczów, białek i węglowodanów, a także powinna zawierać niezbędne sole mineralne, błonnik oraz witaminy. Ważne jest, aby brać pod uwagę zapotrzebowanie danego organizmu. Dieta musi być dostosowana do konkretnych potrzeb i rozpisana w określonych ilościach i proporcjach. Czynnikiem decydującym o diecie jest przede wszystkim bilans energetyczny, informacja, czy dieta ma być odchudzająca, na wzrost wagi czy na jej utrzymanie. Kolejnym elementem jest stan zdrowia czy ciąża. 

Jak ułożyć zbilansowaną dietę?

Należy przede wszystkim zadbać o to, aby jeść dziennie około 3 do 5 posiłków. Najlepiej jest jeść małe a częste porcje. Odstępy pomiędzy posiłkami nie powinny wynosić więcej niż 3 do 4 godzin, ponieważ brak regularności przyjmowania posiłków może przyczynić się do znacznego spadku glukozy we krwi, co ma znaczny wpływ na zdolności zarówno umysłowe, jak i fizyczne. Trzeba pamiętać o tym, że w przypadku diety zrównoważonej nie trzeba rezygnować z ulubionych produktów – należy je rozsądnie umieścić w jadłospisie. Należy pamiętać o regularności posiłków bogatych w skrobię oraz błonnik, a także nie spożywać dużej ilości soli i cukrów. Ważnym elementem jest aby pamiętać o rozkładzie energii w ciągu dnia. Śniadanie to około 25-30%, II śniadanie 5-10%, obiad to 35-40%, podwieczorek 5-10% a kolacja to 15-20%. 

Zasady zbilansowanej diety

Aby dieta była prawidłowo zbilansowana należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków i unikaniu przerw dłuższych niż 4 godziny. Ważne jest picie conajmniej 2 litrów wody dziennie unikając kolorowych, słodkich i gazowanych napojów. Najlepiej samodzielnie przygotowywać potrawy ponieważ wtedy ma się świadomość co dany posiłek zawiera. Należy pamiętać o jedzeniu owoców i warzyw, najlepiej spożywać ich około 400g dziennie oraz wyeliminować wszelkie niezdrowe przekąski, które śmiało można zastąpić orzechami, czy ziarnami słonecznika. Monotonność posiłków jest niewskazana, warto zadbać o ich różnorodność i wprowadzenie ziół zamiast soli, które fantastycznie podkreślają smaki dań. Watro zaopatrzyć się w kurkumę, curry, pieprz czy ocet winny. Ważne jest, aby ograniczyć cukier (stołowy) który jest ogromnym zagrożeniem przede wszystkim w przypadku osób cierpiących na cukrzycę lub nadciśnienie. Warto zainteresować się chudym mięsem czy rybami, oraz ograniczyć spożywanie tłustych gatunków mięs do kilku razy w ciągu miesiąca. Kolejnym krokiem jest zamiana jasnego pieczywa na ciemne, lub nawet całkowite wyeliminowanie go z diety. Alkohol należy spożywać w małych, umiarkowanych ilościach, ale lampka czerwonego wina od czasu do czasu wpłynie wręcz pozytywnie na układ trawienny organizmu. Oprócz diety warto dodać do codziennej rutyny spacer lub inne aktywności fizyczne (bieganie, basen, marsz) które zajmują conajmniej 30 minut dziennie. 

Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiedniej suplementacji węglowodanów, białek oraz tłuszczy, a także nie wolno zapominać o dostarczaniu witamin i błonnika do organizmu. W przypadku zdrowych, przeciętnych osób energia powinna być czerpana w 12-14% z białek, 55-60% z węglowodanów a w 25-30% z tłuszczu. W przypadku osób chorych czy kobiet w ciąży zalecenia te mogą być znacznie inne. Wiadomym jest, że w przypadku dzieci zalecenia również będą inne. Ważne jest także, aby pamiętać o odpowiedniej suplementacji witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.